Ködhűtő rendszerek

Mit jelent a ködhűtés vagy párahűtés?

Az evaporatív hűtéshez hasonlóan szintén a párolgás elvén történik a hűtés. Az egyetlen különbség a víz elpárologtatásának lokalizációjából fakad. Míg evaporatív hűtésnél a készüléken belül történik a párolgás, addig a ködhűtés során direkt a levegőben porlasztjuk el a vizet.

Párahűtés kis és közepes nyomáson

A víz elporlasztása történhet kis és közepes nyomáson. Ilyenkor nincs szükség nagynyomású szivattyúra, egyszerűen csak a párahűtőkészülék víztartályából vagy a hálózati vízvezetékről érkező vizet bontjuk apró szemcsékre. Ilyenkor a ventilátor elé rögzített nagy fordulatszámú tárcsába alacsony nyomású víz kerül, melyet a centrifugális erő segítségével a tárcsa peremén található fogazat porlaszt szét. Ezzel a módszerrel 6-10 °C fokos hőmérséklet csökkenés érhető el. Nincs szükség nagyteljesítményű szivattyúra és apró furatú fúvókákra, ezáltal a termékek a vízkő lerakódásra kevésbé érzékenyek, nehezen dugulnak el, csak időszakos tisztítást igényelnek.

A nagynyomású szivattyú és fúvókák kiküszöbölésének köszönhetően jelentősen csökkenhet a villamos üzemeltetési és karbantartási költség, bár a kisebb nyomás és nagyobb furat átmérő miatt a vízfogyasztás magasabb lehet.

Párahűtés nagynyomáson

Nagynyomású ködhűtő ventilátorok, vagy vonalsoros párahűtő rendszerek esetében a  70-100 bar nyomáson érkezővizet - speciális fúvókákon keresztül átfújva - 5 mikronnál kisebb méretű vízcseppekké porlasztva permetezzük a levegőbe, ezzel mintegy ködfelhőt, párafelhőt képezve. Az apró méretű vízcseppek a levegőben a meleg hatására azonnal elpárolognak ( nem nedvesítve környezetüket), ezzel hőt vonnak el környezetükből, így 10 - 15 °C fokkal csökkentik a levegő hőmérsékletét.

Előnyei:

  • A párahűtéssel vagy ködhűtéssel a levegő hőmérséklete 7 - 15 °C fokkal csökkenthető!
  • A párahűtés elvén működő készülékek párafelhőt bocsátanak ki magukból, így a hűtés mellett párásításra, légnedvesítésre, pormegkötésre, és/vagy a levegő páratartalmának szabályozására is alkalmas.

KÖDHŰTÉSI MEGOLDÁSOK