Klíma előhűtés

A nagy ipari üzemek, irodaházak, bevásárlóközpontok, üzletek, plázák, mozik, szállodák csak alap üzemeltetése is már megköveteli a megfelelő klímarendszer és egyéb hűtőberendezések használatát, de a különböző termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet kellő szinten tartása.

A nyári hőségben azonban sajnos rendszeresen előforduló probléma a klímarendszerek teljesítmény csökkenése, túlterhelés esetén annak leállása. Ennek oka, hogy az alkalmazott klímarendszerek teljesítménye sokszor alulméretezett, nem a mai időjárási paraméterekhez lettek igazítva, illetve a bővülő igények nem követték a klímarendszer fejlesztését.

klima-elohutes-parahuto rendszerrel vegzett klima elohutes

Súlyos következmény:

  • villamosenergia-fogyasztási csúcs
  • teljesítmény csökkenés vagy leállás
  • mechanikus alkatrészek terven felüli kopása

Az Üzemeltetők részéről általánosnak modható védekezési mechanizmus alakult ki a klíma rendszerek túlterhelése ellen:

klima-elohutesA klímarendszer, és a kánikulában szintén jelentős terhelésnek kitett hűtőberendezések teljesítményét próbálják visszafogni, egyes berendezéseket egy időre kikapcsolni. Ez ugyan semmilyen beruházási költséggel nem jár, sőt még áramdíjban is látszólag megtakarítást eredményez, mégis komoly veszteséget okoz. Egyrészről a kellemetlenül magas hőmérséklet az ipari csarnokban dolgozók munkavégzését rontja ( figyelmetlenné, frusztráltá teszi őket, ami csökkenti a munka hatékonyságát), de a szállodákban pihenő vendégeket is zavarja( amivel azt veszélyeztetjük, hogy visszatérő vendégekké váljanak). A hűtőberendezésekben tárolt áruk minősége szintén megromolhat, illetve bizonyos esetekben a gyártástechnológa által előírt szigorú hőmérsékleti  követelmények be nem tartása is a selejtgyártást segíti elő.

Ebből is látszik, hogy ez a fajta megoldás nem megoldás. Sőt!

Mégis mit tehetünk?

A hagyományos klímarendszereket vonalsoros párahűtési rendszerünkkel kombinálva a klímák üzemeltetése hirtelen hatékonnyá és főleg gazdaságossá válik! A módszer lényege, hogy a szabadtéren ( általában tetőn) elhelyezett beszívó ventillátorok előtti területet hűtjük le. A párahűtő rendszer 5 mikronnál kisebb, finom vízpermet kibocsájtásával majd a víz elpárolgásával a kültéri egység által beszívott levegőt 10-15 ºC! fokkal csökkenti ( ez kb. 6-7 ºC fokos kondenzációs hőmérséklet csökkenéshez vezet) így a klímaberendezésnek nagyságrendekkel kevesebb energia szükséges a működéshez, kevesebb energiabefektetéssel képes a kívánt hűtőteljesítményt biztosítani. A kompresszorok terhelése ezáltal jelentősen lecsökken, a klímák élettartama megnő.  

További előny, hogy párahűtő rendszereink üzemeltetése teljességgel automatizálható, nem igényel speciális felügyeletet, illetve folyamatos ellenőrzést.

klima-elohutes parahuto rendszerrel

Figyelmebe véve, hogy a klíma - és egyéb hűtőberendezések üzemeltetése egy nagyobb ipari üzem vagy bevásárlóközpont esetén a teljes villamosenergia-fogyasztás csaknem 70-75%-át! teszi ki,  a klíma előhűtéssel megtakarított 30% energiafogyasztás komoly anyagi nyereséget hoz, a többi hasznot nem is számítva!

A klíma előhűtés haszna:

  • csökken a klíma rendszer terhelése, ezzel javul a hatékonysága, megbízhatósága
  • csökkennek a klíma rendszer javítási, karbantasi költségei
  • megnő a klíma rendszer élettartama
  • 30%-os üzemeltetési költség csökkenés érhető el
  • a párahűtő rendszer működése automatizált, nem igényel felügyeletet
  • a klíma előhűtés beruházási költsége kevesebb, mint 2 év alatt megtérül

Cégünk ezen területen végzett legutóbbi munkája a Marriott Hotel tetőklímáinak előhűtése volt. Az üzemeltetőnek problémája volt a nagy meleg miatti klíma leállás, ezért keresett meg minket. Segítségünkkel nem csak a berendezések működési tartománya nőtt meg, de jelentős költség megtakarításhoz is hozzásegítettük partnerünket.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, ingyenes helyszíni felméréssel, tanácsadással állunk rendelkezésére!