Evaporatív párahűtés

Mit jelent az evaporatív hűtés vagy párologtató hűtés?

evaporativ-parahutesKözismert fizikai törvényszerűség, hogy a párolgás hőt von el a környezetétől.

Az evaporatív léghűtés a víz intenzív elpárologtatásán alapul. Az így elérhető hűtőteljesítmény a külső hőmérséklet és légnedvesség függvényében 7–12 ℃ hőmérséklet-csökkenést eredményez. A módszer sajátossága, hogy természetes hűtőközeget használ a hűtéshez, így kíméli a környezetünket, költséget és energiát takarít meg.

Hogyan működnek az evaporatív hűtő berendezések?

Egy párologtató hűtőrendszer szíve a béléstest, melynek folyamatosan nedvesen tartott felületén a víz elpárolog, és a levegő a testen átjutva lehűl. A párolgáshoz szükséges hőt a beszívott környezeti levegőtől vonja el (kb.: 2260 kJ/kg). A párologtató béléstestek egymáshoz ragasztott, bordázott cellulóz lapokból állnak. Ez az anyag a korhadás, penészedés elkerülése és a hosszú élettartam biztosítása miatt speciális vegyülettel impregnált, így tisztítása és karbantartása is egyszerű. Egy erre a célra kifejlesztett vízszóró rendszer spricceli a vizet egységesen a béléstest felületére, hogy a belső levegővel érintkező felület teljesen nedves maradjon.
Egy ventilátorral szívó hatást képezve a meleg levegő átpréselődik a béléstesten. A levegő és víz érintkezésének, valamint a ventilátorral képzett légmozgás eredményeképpen, létrejön a párolgás: a ventilátoron át áramlik ki a hűvös levegő.

Előnyei:

  • A párologtató hűtéssel a levegő hőmérséklete 7-12 °C fokkal csökkenthető!
  • Mivel nem szükséges a vízcseppek méretét mikroszkopikus átmérőjű fúvókákon átvezetni, a vízkőképződéssel sem kell számolni, nem szükséges vízszűrő-berendezés használata!
  • A párologtató hűtés elvén működő készülékek nem bocsátanak ki magukból vízpermetet, így különösen alkalmas gyártósorok melletti terület hűtésére.
  • A kompresszoros hűtésekhez képest a beruházási és az üzemeltetési költség is elenyésző, ugyanis az ötletes kialakításnak köszönhetően a hőelvonást részben a természet végzi.

EVAPORATÍV HŰTÉSI MEGOLDÁSOK