Istállók, állatfarmok, baromfi telepek párahűtése

allatok-istallok-parahuteseAz állatok növekedési, tejtermelési, szaporodási teljesítménye nagyban függ a levegő hőmérsékletétől. 25°C fok felett az állatokat hőstressz éri, csökken az étvágyuk, minden téren eredménycsökkenés tapasztalható. Ez hátrányosan érinti a vágóhús minőségét valamint a tenyészállatok természetes módon történő utánpótlását, szaporodását így szükségessé válik az állatok környezetének mesterséges hűtése. Különös veszélynek vannak kitéve a baromfik, ugyanis verejtékmirigyek hiányában nem tudják magukat lehűteni. Csupán 4°C fokos testhőmérséklet emelkedés is az állat elhullásához vezet. Különösen nagy problémát okoz ez olyan baromfitelepeken, ahol a madarakat összezsúfolva tartják.

Kutatások bizonyították, hogy azokat az állatokat, melyeket közvetlenül etetés előtt párásítással hűtöttek le, jelentősen nagyobb (+13%) takarmányfelvételük volt, és sokkal tovább ettek (+19 %) mint a hagyományos körülmények között étkező állatok. A kapott eredmények a párásítás eredményességét tükrözik, következésképpen a csúcshőmérséklet csökkentése megfelelő stratégia egy olyan tevékenység alatt, mint pl. az állatok táplálása, etetése.

Az állattenyésztők árnyékolókat, ventilátort és bőséges, friss vizet használnak, hogy segítsenek az állatoknak elviselni a meleget, de ez gyakran nem elég.

Szükségessé válik az állatok környezetének mesterséges hűtése, mellyel hatékonyan tudjuk javítani az állatok életkörülményeit.

A hűtő és párásító rendszerek segítségével, alacsony költségráfordítás mellett

  • javul a tenyészállatok általános közérzete ,
  • fokozódik a táplálékfelvétel,
  • nő a szaporodási teljesítmény,
  • nő a tejképződés,
  • szárnyasoknál a tojáshozam,
  • javul a hús minősége.

A rendszer további előnye, hogy a szálló port is megköti és így tisztább levegőt biztosít, mindemellett rovar- és légytaszító valamint szagtalanító hatással is rendelkezik.

Kutatások kimutatták, hogy az árnyékolás és a mesterséges légmozgás kombinációját alkalmazó párásító berendezések az istálló hűtésének leghatékonyabb technikája, így a forró, nyári hónapok alatt elszenvedett termelési veszteség nagyban csökken. A magas nyomáson működő párásító fúvókák által kibocsátott víz hatékonyan hűti a környezetet, javítja az állatok közérzetét. A kiáramló vízpára légmozgását ventilátorok segítségével érik el, ezáltal hatékonyabbá téve a rendszert. Fertőtlenítő adagoló segítségével pedig gondoskodhatunk az állatok környezetének sterilizálásáról is.

Ajánlatot kérek istálló, állatfarm evaporatív hűtésére!

 

 Istállók, állatfarmok infrafűtése